Wednesday, 14 August 2013

RIANG RIA HARI RAYA




Assalamualaikum


Hari Ahad dan Isnin sakan beraya dari tengahari sampai malam...balik rumah terus pengsan...hehe..semalam hari Selasa, giliran acik pulak terima tetamu datang beraya kat rumah...tapi yang datang cuma sepupu dan saudara mara sebelah arwah mak acik... lepas ni kena buat untuk sebelah arwah abah, pastu saudara mara sebelah husben, last baru untuk kawan2 kitorang... kalau nak buat open house sekaligus memang acik tak larat kot coz dah takde pembantu rumah...dulu masa ada pembantu rumah memang selalu buat open house...

Tahun ni acik dah berazam nak masak sendiri semua hidangan...tahun lepas acik oder dengan Ida Katering aje...tapi tahun ni acik rajin masak dah kot...semangat memasak dari bulan puasa...he he..masak menu biasa2 aje...menu wajib mesti ada sotong goreng tepung...kehkehkeh...almaklum dah pandai kannnn...


Kezen acik request nak acik buatkan Red Velvet dan Fruit Tart...dah jemu makan kuih katanya... maka gigih la acik buat RV dan Fruit Tart semalam...nasib diorang datang malam...so banyak la sikit masa nak memasak dan buat kek ni kan... pukul 3 petang acik start buat RV...sebelum tu acik dah buat adunan untuk kulit tartlet dulu...


Siap je bakar RV, acik terus buat kulit tart...buat 60 biji aje...so kejap aje la siapnye kan... dah siap buat dua2 ni baru acik start memasak...  


Dah siap nampak la cantik kannn...(ayat nak sedapkan hati..hehe..)

Meh ler layan gambar yang acik sempat snap guna hp... gambar dalam kamera DSLR abangngah maleh la pulak nak upload..


Gambar hidangan dah sekerat jalan..hehe.. acik sediakan hidangan nasi, semestinya sotong goreng tepung, sambal tumis udang petai, ayam goreng berempah, sayur kailan goreng ikan masin, kari ayam kentang (kononnya nak makan dengan roti jala tapi acik tak sempat nak sediakan roti jala nya...so makan aje la dengan nasi..ihik..)... spagheti meatball tu acik masak untuk lunch...buat banyak so sampai malam boleh hidang sekali untuk tetamu... seronoknya bila tengok tetamu makan...licin semua.. alhamdulillah...

 














Abang yang no. 2 dan isteri...


Acik siap tapaukan RV dan Fruit Tart...ada 6 famili...nasib cukup2 aje kotak...


Dapat la sorang sikit...


Antara famili kezen yang paling rapat...





Masa hari raya ni je la dapat jumpa saudara mara...setahun sekali gamaknya... mudah2an dapat jumpa lagi syawal tahun depan...inshaAllah...



Wassalam