Saturday, 17 August 2013

CARA SIMPLE BUAT CORNFLAKES MADU



Assalamualaikum


Dari bulan puasa haritu Aliah mintak acik buatkan kuih raya Cornflakes Madu...tapi acik maleh nak buat...acik bagi alasan nanti kat kampong mesti mak andaknya banyak buat cornflakes madu ni... takpun beraya kat rumah orang mesti ada punye... tapi hampaaaaa...raya tahun ni SIL a.k.a. mak andak diorang tak sempat nak buat...SIL banyak buatkan kuih raya jenis lain pulak...dah boring kot asik buat cornflakes madu tiap2 tahun... pulak tu pegi beraya rumah saudara mara yang lain pun susah beno nak jumpa Cornflakes Madu... apa ke nasib si Aliah kan... kesian la pulak...

Jadinya semalam acik beli ler bahan2 nak buat CM ni...Aliah dan janji nak buat sama...kot kalau Aliah buat sekerat jalan memang ibu tobat taknak buatkan lagi...heheh..



Asalnya nak buat cornflakes madu guna cara yang biasa orang buat...tapi bila tengok resepi kat belakang kotak Nestle Cornflakes ni, eh macam best la pulak kan...nampak simple...so acik pun try buat ikut resepi ni aje... cuma adjust sikit2 ikut bahan yang ada..

1 kotak Nestle Corn Flakes 350gm
120 gm butter
60 gm gula kastor
5 sudu besar madu
Almond Stripe (kalau suka...nak letak almond nib ke ceri ke kismis ke pun boleh aje..)
Chocolate Rice (kalau yang kaler2lagi nampak meriah..)

Cara2nya :-

Pukul butter dan gula sampai kembang.
Cornflake dihancur2kan sikit
Campurkan cornflakes dan adunan butter gula dalam satu bekas.
Campurkan madu dan almond stripe. Gaul semua bahan jadi rata kesemuanya.
Sudukan ke dalam bekas kecik2. Hiaskan dengan coklat rice.
Bakar 10 minit pada suhu 180 darjah celcius..(ni kalau ikut oven acik..)


Gigih Azwa dan Aliah menyudu cornflake ni tadi....semangat nak bawak ke sekolah...isnin ni ada jamuan raya kat sekolah agama...


Dah siap memang lazat..krup krup krup..



Cantik tak balang tutup pink ni..baru beli semalam kat Te Store..he he...pantang nengok kaler pink.. yang ni kompom tak masuk angin...



Dapat la 4 balang Cornflakes Madu ni tadi...balang tutup merah Aliah dan Azwa punye nak bawak pegi sekolah... yang tutup pink tu mesti la ibu punye kannnnnn...nomey sangat..ihik...


Wassalam