Saturday, 13 July 2013

RAMADHAN KALI INI



Assalamualaikum


Alhamdulillah malam ni baru dapat bersolat terawih kat Masjid Negeri...kesian anak2 pompuan acik yang terpaksa dok rumah 4 malam tak dapat nak join ayah dan abang ngah... dah ibunya cuti kan...nak lepaskan diorang berdua sendiri, acik risau pulak...lagi la sekarang ni tengah bersesak-sesak...puas la acik pujuk kakak dan adik...bila harini acik dah mula puasa, diorang berdua la yang paling gembira...

Puasa kali ni kitorang sangat bersederhana....kalau dulu diorang semangat sungguh nak beli kat Bazar Ramadhan...tapi tahun ni diorang tak kisah apa yang acik sediakan...masak lauk pun takleh banyak jenis... 3 lauk dah maksimum..kalau lebih 3, alamatnya esoknya banyak yang berlebih... terasa kepuasan pada acik bila melihat anak2 dan suami berselera makan...lain la acik makan nasi sejemput aje..hehe...


Red Velvet ni semalam acik buat ada orang oder...lebihan tabur kat atas cupcake tu acik bubuh dalam bekas dadih ni...kakak suka sangat makan RV...simpan dalam petiais...tadi baru kakak makan...



Tiramisu first time acik buat...alkisahnya masa beli barang2 nak buat RV kat kedai BAGUS, nampak lak biskut tiramisu..dah lama teringin nak buat...so acik pun beli la biskut tu sekali... bahan2 yang lain tu adik beradik je dengan RV... senang aje rupanya buat tiramisu ni kan... lebihan cream cheese frosting untuk RV tu acik tambah whiping cream lebih sikit... pastu selang seli celup biskut tiramisu dalam air nescafe suam... jadik gak rasa macam kat kedai..hehe.. 



Puding Roti ni lak tadi acik buat... dah petang baru acik terperasan ada roti yang dah nak expired... pastu teringat nak habiskan susu Dutch Lady full cream dalam petiais lebih masa buat RV semalam...  so ni kira projek nak perabih bahan daripada terbuang... letak semua susu belen dalam kotak, telur 3 biji, roti tak kira berapa yang ada acik belasah aje, gula 100 gm, margerin sikit, letak badam cincang yang dah lama acik beli tapi tak buat2 cookies (he he..), pastu letak chocolate chip...rendam roti tu lama sikit...selagi nampak berair acik bubuh roti carik2... pastu acik bakar suhu 200 darjah celcius 40 minit...



Alhamdulillah jadiiiiiii...ngam2 je sebelum nak berbuka puding roti ni siap bakar... lepas terawih tadi baru potong...ohhhh sedap..hikhik...sendiri buat cakap la sedap ye dakkk...ampunnnnn... yang ni husben acik suka sebab tak berapa manis...takyah nak letak sos kastad ke apa...dah okey sangat dah ni... 


OK Cau dulu...


Wassalam