Monday, 15 July 2013

BUBUR BIJI NANGKA / BUBUR CANDIL



Assalamualaikum






Harini tetiba teringin lak nak buat Bubur Biji Nangka...kat Indonesia diorang panggil bubur candil yek... pada acik senang sikit nak buat Bubur Biji Nangka ni sebab acik dah biasa buat Badak Berendam...kalau Badak Berendam kena isi inti kelapa kat dalamnya kan... yang ni takyah isi apa...gentel2 lonjong aje... so memang mudah sangat2...

Selalunya kuah buburnya tu orang letak santan aje...tapi acik suka campur sikit dengan tepung beras... dadihnya lembut aje bila makan...dan yang biji nangka tu kenyal2 sikit...ohhh memang lazat... suka Dikya makan Bubur Biji Nangka ni tadi...


Acik buat sikit aje...nak habiskan tepung pulut tu aje... Tepung Pulut tu campurkan dengan air daun pandan yang telah diblend.. masukkan air pandan sikit2 sampai doh tak melekat... 


Pastukan bahagikan untuk nak letak kaler apa suka...

Sebelum acik nak gentel doh ni tadi, acik dah sediakan kuah buburnya dulu...

1 cawan santan
3 1/2 cawan air
1/2 cawan tepung beras
120 - 150 gm gula pasir...(manis ikut suka..)
1 sudu kecil garam halus
Daun Pandan 

Kesemua bahan dikacau atas api sederhana dengan menggunakan whisk..kacau hingga menggelegak..

Dah siap kuah dadih, baru panaskan air dalam periuk...bila air dah menggelegak, mula la kerja menggentel... gentel doh lonjong2 terus masukkan dalam air yg dah menggelegak... bila dah timbul, masukkan dalam kuah dadih tu tadi...


Dapat la sikit untuk acik dan sebekas lagi untuk Noni... kalau banyak2 kat rumah ni kompom tak habis..hehe..


Okey...Selamat Mencuba :)


P/S...TQ pada blogger Mama Sara Nur, Cida de'Nuanza dan Eynda yang sudi follow blog acik ni.. actually acik dah lama follow blog diorang cuma segan nak komen apa2...TQ juga pada kawan2 yang sudi follow dan bertandang kat blog acik...saaaaayang korang semua :)


Wassalam