Sunday, 2 June 2013

BERCUTI KE BANDUNG ( DAY 1 )



Assalamualaikum


Baru hari ni dapat update pasal cuti kat Bandung haritu...nak satukan gambar dari 2 kamera tu yang lemah sikit tu..he he... takpe la ek lambat sikit asal ada.... catatan dalam blog ni sebagai kenangan dan rujukan acik untuk masa akan datang...layannnnn...



Kitorang kena sampai LCCT pukul 4.00 pagi...so pukul 3.00 pagi dah bertolak dari rumah... syukur la husben Noni volunteer tolong hantar kitorang ke airport pagi2 buta tu kan...kalau naik taxi MPV kena caj RM150-00..hu hu...mahal bebeno...

Jenuh gak tunggu kat LCCT ni...Airasia OK je...cuma kat kastam yang leceh sikit... tapi lepas ni dah pandai dan faham la kan kalau nak bercuti tanpa khidmat travel agency... semua kan kena buat sendiri... 


Lamanya tak naik kapal terbang..he he..last naik tahun 2003....


Aliah yang paling happy naik kapal terbang... ayahnya belikan teddy Airasia ni harga RM25... masa ni acik dah selamat kroh kroh kroh...


Subhanallah...cantiknya gunung ganang ni...


Selamat sampai airport Bandung pukul 9.30 pagi waktu sana...


Sampai je airport supir kitorang dah tunggu..supir ni kiranya merangkap tourist guide kitorang la kan... asalnya si Rizal ni tahun lepas jadi tourist guide rombongan abang dan kakak ipar acik tahun lepas... so kali ni kitorang bayar direct kat dia aje...sehari IDR600,000 lebih kurang RM180-00 duit kita... OK la tu..layan kitorang dari pagi sampai ke malam... dia sediakan MPV Suzuki...

So tempat pertama kitorang pegi restoran ala2 Coffee Bean..namanya NGOPI DOELOE... hari pertama sampai hari ke 3 brekfes kat situ...sebabnya kalau makan kat tepi jalan takut sakit perut... situ nampak bersih dan harga pun berpatutan..


Ni namanya NASGOR..singakatan pada nasi goreng la tu..he he... sedap ni... selain NASGOR ada bubur ayam, omelet dan roti bakar...semuanya lazat...


Lepas brekfes kitorang jalan2 keluar masuk OUTLET di sempanjang Jalan Dagoh...


Hari Ahad adalah hari CARFREEDAY..sepanjang Jalan Dagoh ramai orang beriadah sambil jalan kaki atau naik basikal...meriah sangat... ada macam2 jual kat sepanjang jalan... 




Perjalanan diteruskan ke SECRET outlet... cantik tempat tu tapi harga barangnya mahal dongggg... sebelum masuk SECRET singgah minum kat Rumah Sosej terletak bersebelahan outlet Secret..



Kat tengah2 outlet Secret ada ruang santai ala2 taman inggeris...


Topi biru kakak beli sat sini ler... 


Pintu Masuk SECRET...cantikkk...tapi acik tak beli apa pun..he he..


Lepas tu Rizal bawak kitorang pegi TOKO TAS pulak...punya la banyak handbag tapi satu pun tak berkenan..


Dari TOKO TAS ke RUMAH TAS... pun tak beli apa2...nengok aje...mood nak shopping belum mari lagi coz ngantuk pun ye gak sebab kurang tido...muka pun poyo jek...


Tengahari lunch dekat Restoran SEDERHANA makan nasi padang... oh seleranya anak2 dan husben makan...beras wangi lembut lak tu...mana2 lauk yang taknak makan jangan usik...usik sikit pun dia kira habis..


Sambal hijau yang mengancam jiwa dan raga...he he he...acik makan sambal ni punya la banyak sampai malam tu sakit perut..padan muka.ihik..

Lepas makan terus check in IBIS TRANS HOTEL..kitorang ambik 3 bilik... harga lebih kurang RM150-00 pernight...pun dah rasa selesa sangat2 coz furniture semuanya serba baru dan moden... bilik pun luas... abang ngah tak sempat ambik gambar dalam bilik..mungkin sebab masa tu kitorang dah sabar nak golek atas katil...he he...penat wooooo...


Dari bilik nampak ler Trans Studio Mall dan Trans Studio Bandung..Trans Studio Bandung ni ala2 Universal Studio kot...kitorang tak sempat masuk pun coz jadual padat...nak masuk situ kena dari pagi...harga RM75 seorang... 




Lepak dulu kat lobby hotel sebelum nak pegi dinner...


Kurang dah jerawat abang long ni...haritu punya la banyak... tiap malam acik kena pakaikan krim malam...kalau tak memang takde ler abanglong ingat... tapi kadang2 ibu pun lupa... 



Kakak yang tak habis2 dengan topi biru dan teddy bear ni...


Sebelum dinner kitorang singgah dulu kat Toko Tiga yang banyak jual pakaian LEVI's...banyak gak kitorang shopping kat sini untuk Abang Long dan Abang Ngah..kiranya baju untuk raya la yek... TQ pada encek google untuk gambar ni.. again abang ngah tak ambik gambar kat situ...


Dinner malam tu makan kat Restoran BELACAN... 


Restoran Belacan ni nampak eksklusif...makanannya memang mantap....seafood ada...macam2 lauk ada... malam tu makan kena RM180-00 aje untuk 9 orang makan... kira murah ler tu kalau nak dibandingkan kat Malaysia... lauk feveret GURAMI BERDIRI...oh lazat... apsal la abang ngah tak ambik gambo Gurami Berdiri tu..he he...

Tamat la sudah hari pertama..inshaAllah sambong esok untuk hari ke 2 okey..


Wassalam