Saturday, 29 June 2013

APA LAGI YANG LEBIH MEMBAHAGIAKAN



Assalamualaikum


Harini pagi acik dah kena siapkan kuih...kalau ikutkan hati memang maleh...tapi sebab yang oder ni staff husben acik sendiri..pastu mak mentuanya yang suruh oder coz haritu dia dah pernah makan Putri Ayu yang acik buat dan dia kata dia suka sangat2...eh tak sampai hati la pulak kan... so acik pun buatkan la...tak banyak pun..50 biji aje...dapat acik harini RM20...tetiba dapat RM20 pun acik rasa bahagia...hehe..

Pastu konon ingat harini maleh nak masak...tunggu famili abanglong acik datang dari Melaka... kitorang nak balik Kuala Selangor untuk ziarah kubur arwah abah... ingat nak lunch singgah kat mana2...tetiba Along call kata dia nak acik masak kat rumah...dia kata dia nak makan yang acik masak...eh ngengada lak orang tua ni kan... dia kata lagi 1 jam setengah dia sampai... erkkkkkkkkk terus acik call husben yang dah memang ada kat luar suruh dia pegi pasar beli ayam, ikan dan sayur... pehhhhhhhh tak sampai sejam siap semua acik masak... bila tengok diorang semua makan ramai2 yang acik masak, acik rasa bahagia pulak...ihik...

Siap lunch, along kata nak bertolak ke kampong dalam pukul 4 petang... kakak ipar ajak acik pegi cuci mata kat Kompleks PKNS dulu sementara nak tunggu pukul 4 rasa boring la pulak... kitorang pun pegi la kompleks PKNS berdua... jeng jeng jeng... acik pulak yang terlebih shopping...rambang mata wei... punya la banyak baju raya dah jual kat situ...

..
Ahirnya jumpa gak baju kurung kaler biru pink yang dah lama acik idam2kan...  nampak je terus berkenan... ni silap2 tak sempat raya acik dah pakai...ihik..  acik beli 2 pasang tadi... oh bahagianya rasa hati berjumpa baju idaman hati...hehe..

Pukul 4 petang kitorang 3 keluarga termasuk keluarga abang acik yang no 2, terus balik kampong kat Sungai Buloh, Kuala Selangor... first time kitorang 3 beradik dapat sama2 ziarah kubur arwah abah... sama2 bersihkan kubur.. sama2 baca Yassin... tak dapat nak describe camne perasaan acik masa kat kubur tadi... sayu... dan semestinya acik rasa bahagia bila kami 3 beradik semakin rapat ikatan kekeluargaan... kalau sebelum ni memang asyik nak bertekak aje... syukur alhamdulillah... inilah perkara yang paling membahagiakan...

Balik dari ziarah kubur arwah abah, kitorang bersantai dan ambik angin kat Pantai Remis dulu... tapi sebelum tu acik dah booking tempat makan Ikan Bakar kat Pantai Jeram... senang sikit bila dah booking tempat... malam datang tinggal makan aje... best tau kat situ coz sekarang ni dah ada harga package...takyah pening2 nak pilih ikan... 


Ramai gak orang kat Pantai Remis harini... walau cuaca panas tapi terasa sejuk kena tiupan angin pantai...eh cewah... kitorang jalan2 aje..malas nak makan apa2 kat situ coz nak bagi perut lapar betul... kalau dah kenyang kat situ, kang sapa lak nak perabih makanan kat Pantai Jeram tu nanti kan...




Dari Pantai Remis, kitorang pun terus ke Restoran Ikan Bakar Pantai Jeram.... pukul 7.00 malam dah ramai orang datang makan kat situ..nasib ler nak cop tempat... kitorang sampai, diorang terus hidang... walaaaaa memang berbaloi la ambik pekej kat situ... ketam, sotong, udang, ikan pari, kerang, sayur, tomyam, ikan siakap...memang terlebih cukup untuk 13 orang makan tadi...  bahagianya bila tengok diorang semua sama2 makan... tadi acik yang belanja...eh bukan acik...husben acik...hikhik... lepas Solat Maghrib kat situ, diorang sambong makan balik... alhamdulillah...syukur atas rezeki yang Allah berikan....

InshaAllah esok pagi kitorang akan ziarah ke kubur arwah mak pulak... pastu abangngah acik ajak makan lunch kat rumah dia... hoyehhhh esok takyah masak..he he he...


Jumpa lagi..


Wassalam