Monday, 25 March 2013

CHICKEN PIE...TIBA2 TERLEBIH RAJIN :)



Assalamualaikum


Bila time takde buat kuih untuk pagi, acik ada banyak ler masa untuk ngadap laptop ni kan...siang tadi semangat sungguh acik beli barang2 untuk buat tu buat ni...selalu jenguk resepi yang best2 kat blog orang, rasa semangat sungguh nak buat tapi nak sediakan barang2 tu yang lemah sikit kadang2...sesekali buat resepi yang jarang2 buat best la jugak kan...

So minggu ni ada banyak resepi yang acik nak try test...kira nasib ler...kalau jadi, alhamdulillah...kalau tak jadi, cuba lagi kan kan...jangan putus asa...

Tadi acik tayang Hokkaido Chiffon Cake kat FB, dah ada lak yang pm nak oder...acik cakap nanti ler kalau acik dah betul2 konfiden dengan rasanya...tadi pun acik ada buat silap sebenarnya...tapi rasa sedap jugak...so esok lusa boleh cuba lagi sampai dapat rasa yang betul2 sedap...

Lepas buat kek tu tadi acik terus buat Chicken Pie ni...nak tau tak, intinya ni acik buat dah berkurun lamanya dok dalam petibeku...so tadi panaskan aje...kali ni acik guna puff pastry...lagi senang kerja acik...kalau beli kat Dave Deli pun rasanya kulit pie tu pakai puff pastry juga...



Yang ni acik buat comel2..mula2 letak kulit pastry yang acik potong 4 bahagian...pastu letak inti..pastu tutup dengan kulit pastry...sapu dengan telur..


Jadi la camni...comel je...senang anak nak makan...tapi bawahnya tak berapa garing...tapi anak acik kata sedap aje :)



Yang ni acik buat lipat 2...lagi mudah buat camni sebenarnya...dah lipat, tekan2 dengan garpu kat sekeliling..pastu sapu dengan telur..


Yang ni yummy...rapuh atas bawah...kalau letak inti sardin pun sedap kannn...eh apsal sekarang ni cerita makanan semuanya sedap sedap...he he heeeeeee....nak gebu balik letewwwwww...idak aihhhhh...makan cikit aje...



Wassalam