Wednesday, 6 February 2013

TUTORIAL STEP BY STEP KEK GULA HANGUS


Assalamualaikum


Kalau ada yg nak cuba buat Kek Gula Hangus ni.. antara kuih melayu yang mudah untuk dibuat.. saya selalu buat sekali 3 atau 6 adunan sebab oven saya besar.. rugi pulak kalau nak buat 1 adunan aje 😊

Resepi ni adalah untuk 1 loyang...



Margerin 20 gram



Gula pasir 200 gram


Air 200 ml / 200 gram


Tepung gandum 120 gram


2 sudu kecik bikabonat di tapis ke dalam tepung


Tepung gandum campur dengan bikabonat 


Gaulkan dengan garpu atau whisk



Telur 4 biji, Susu Pekat 1 cawan


Gula dihanguskan baru letak air


Bila gula hangus dah larut, baru masukkan margerin...cairkan margerin..


Sejukkan Air Gula Hangus


Blend telur 



Masukkan susu pekat..blend lagi


Tuangkan ke dalam tepung...campuran tepung dan bikabonat acik dah tukar ke bekas yang lebih besar sikit



Masukkan air gula hangus


Kacau semua bahan dengan whisk



Blend semua bahan yang dah dikacau tadi


Sapu margerin pada loyang


Tuangkan semua bahan yang dah diblend ke dalam loyang...bakar selama 45 minit pada suhu 180 darjah celcius atau ikut kesesuaian oven 


Kek Gula Hangus dah siap bakar..bila dah sejuk, baru dikeluarkan dari loyang... renggangkan kek dari loyang dengan menggunakan pisau plastik


Kat tengah ni pun direnggangkan



Potong sikit



Masukkan tangan dengan sarung tangan plastik...keluarkan perlahan2..


Kek Gula Hangus sedia untuk dipotong





Walaupun tak perap, hanya 15 minit sementara oven dipanaskan, hasilnya kek gula hangus tetap bersarang jugak kan...


Gigih acik buat tutorial ni tau...minta maap la kalau ada yang terkurang coz ambik gambar sendiri...he he..

Selamat Mencuba

Untuk nak tahu cara mudah untuk buat Kek Gula Hangus banyak loyang boleh tengok SINI
Untuk resepi APAM GULA HANGUS boleh tengok SINI

Wassalam