SAHABAT KUIH & DIET

TERIMA KASIH SUDI DATANG


Sekadar ingin berkongsi cerita, kongsi rasa, kongsi pengalaman, suka dan duka, kisah keluarga, kisah impian dan cita-cita, mudah-mudahan dapat manfaat bersama. Maaf kalau yang dah follow blog ZZ tapi ZZ tak follow balik..kadang-kadang tu takde link... apapun terima kasih semua :)

Wednesday, 30 January 2013

HARGA MESIN ULI TEPUNG (MIXER) DAN OVEN UNTUK BISNES




Assalamualaikum


Tengah rajin ni satu malam dua entri lak yek...ni tengah tunggu kaswi yang last trip kukus...sambil2 tu sempat gak tadi tengok keyword yag orang cari kat blog acik ni kan..

Ada macam2 keywords yang korang letak...selalunya pasal bisnes kuih, herbalife dan yang terkini pasal SF Beauty la kan... salah satu keywords yang acik rasa bagus untuk korang yang nak mulakan bisnes ialah HARGA MESIN ULI TEPUNG MIXER DAN OVEN...haaaa yang ni selalu orang tanya... selalu juga acik bercerita pada sesiapa yang join kelas buat kuih kat rumah acik...

Dulu acik dah buat entri tentang 2 benda ni....boleh tengok kat SINI

Sebelum nak mulakan apa2 bisnes, kena ada perancangan...nak bisnes roti ke, kek ke, kuih ke...sebabnya kadang kita kurang informasi...bila orang cakap beli tu kita beli...beli ni kita beli...sudahnya kita tak pakai pun benda2 yang kita beli...tak lama tu jadi tukun...ahaiiiiiiiii.....

Kalau ikut pengalaman acik dan yang acik lihat orang2 disekeliling acik yang buat bisnes kuih2 dan roti ni, ada yang menyesal bila beli oven, banyak guna elektrik...so bila hujung bulan, bil melambung..pulak tu masa dapat duit hasil jualan korang tak menyimpan...sudahnya camne nak bayar bil api tu kan...jadinya kalau rasa nak buat bisnes yang pakai oven ni elok beli oven yang guna gas dan elektrik...jimat banyak... lagi satu acik recommend korang beli jenama BERJAYA...harganya jauh lebih murah dari jenama lain...acik punye oven BERJAYA ni dah dekat 5 tahun kot, alhamdulillah masih elok lagi...

Mixer jenama BERJAYA pun bagus gak tau...murah pun murah...pernah sebelum beli tu acik survey harga mixer kat tempat lain, giler punya mahal... beli mixer ni bukan setakat nak buat roti je... nak uli tepung karipap pun boleh, uli keledek nak buat keria dan cucur badak pun boleh, uli doh donat dan pau dah memang tentu boleh la kan...takyah peluh2 nak menguli...kalau setakat 1/2 kg takpe kalau uli tangan....ditakdirkan tetiba dapat banyak oder kena buat berkilo2, nak uli tangannnnn!!! keluar muscle la kat lengan..he he he..

Acik dulu pun beli bukan guna duit sendiri...buat pinjaman TEKUN...senang gak prosedur nak dapatkan pinjaman ni...acik dah dapat 2 kali coz diorang tengok acik bayar cantekkkkkk tiap2 bulan...yang kali ke 2 ni, tempoh pinjaman 5 tahun tapi acik bayar lebih coz nak jadikan 2 tahun aje...hujung tahun ni habis la gamaknye yek...begitu lah ceritanya...

Kuih acik pun dah siap semua masak...byeeeeeeee kali ke 2..he he...


Wassalam

30 comments:

  1. salam, mixer yang acik beli tu brape kapasiti nye??? boleh muat bpe kg.. dulu acik pinjam TEKUN kene buat kertas kerja tak???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh uli 3kg tepung tapi kalau nak buat roti kena 2kg tepung je coz adunan roti tu kenyal sikit dan kena uli lama... pinjaman TEKUN kalau untuk RM5,000 takyah kertas kerja...cuma kena tunjuk gambar kita buat bisnes apa je...

      Delete
    2. Salam,

      Agak berminat tentang mixer tu.
      Kalau pinjam tekun dlm 5K boleh dpt ke... Nak beli mixer dgn oven.
      Harap dpt pendapat yg baik
      Wasalam.
      Din.

      Delete
    3. Dani...kalau beli oven dan mixer macam saya punya total cuma RM2,200-00...so memang berlebih duit TEKUN tu...duit lebih tu kita boleh beli dulang pembakar, tray kuning, mixer kecik dan macam2 peralatan yang berkaitan...

      Delete
    4. Saya ada peralatan memproses serunding utk dijual.
      Mesin memasak serunding / dodol.
      Mesin menutup tin.
      Industrial blender.
      Peti ais 2 pintu (top opening).
      Kipas industri (dinding).
      & mcm2 periuk belanga dan bekas simpanan.
      Boleh wassap ke 013 231 2926 utk gambar2 mesin.
      Nak lego harga murah2 je

      Delete
  2. Kak nak tanye...kak set suhu untuk oven berjaya kalo masak tu dalam berapa ye? Sbb sy br beli pening betul nak adjust

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bakar kek selalunya suhu 180 darjah celcius...kalau bingka 220 darjah celcius....tapi kadang2 kena adjust sendiri jugak..

      Delete
  3. Salam,

    Nak tanya, kalau oven berjaya yg guna gas tu, bakar kek cantik ke? Saya plan nak beli oven tu, tp x pasti yg oven elektrik atau gas..nak jimat mmg yg gas kan. Cuma risau bakar kek x naik cantik (pengalaman guna oven mak dulu2) dan kena jaga suhu dia. Skang sy guna oven europa..

    Trima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hanni...so far kak ina bakar kek ke muffin ke cookies ke OK aje... tapi memang kena pandai main suhu..

      Delete
  4. Ada tak sesiapa nak beli mixer 2nd hand.
    Kalau roti bolih uli 5 kg. Kek pula boleh buat 8 adunan kek butter. Kalau berminat call 0162893451

    ReplyDelete
    Replies
    1. Za...besarnya mixer awak...siapa yg berminat boleh call Za yek :)

      Delete
  5. salam,
    nak tanya dengan acik...dekat mana beli mesin jenama Berjaya yang murah tu?
    TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam...saya beli deka kedai CKE Holding Jalan Kapar, Klang...rasanya ada banyak gak cawangannya..

      Delete
  6. Replies
    1. kalau mixer saya ni harga rm1,100 boleh uli doh sampai 3kg tepung..

      Delete
  7. Assalam,sya nak tanya mcmana sis guna mixer tu?ada speed atau takde?biasa sya pakai mixer yg kecik je. bolekh mixer besar tu guna buat biskut?

    ReplyDelete
  8. Ada speed tapi rasanya mixer besar ni sesuai untuk uli doh aje...kak ina kalau buat cookies guna mixer kecik aje...tapi awak boleh tanya pendapat yg lain ye..

    ReplyDelete
  9. Salam sis.. maaf ye saya tanya soalan yg sama kut mcm di atas..saya mmg plan nak beli oven berjaya. skrg ni tgh runsing samada nak pakai yg gas ke oven..boleh bagi advice x? tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nora...oven kak ina guna dua2 eletrik dan gas...so jimat sikit bil elektrik tiap2 bulan...kak ina punya jenama BERJAYA... harga rm1,100 boleh masuk 1 dulang besar...boleh isi 50 biji muffin saiz besar, atau 80 biji acuan tartlet saiz 5cm... tapi sebelum beli awak kena fikir dulu nak buat bisnes apa..kek ke kuih bakar ke roti ke.. kalau rasa serius nak buat kuih bakar, kak ina cadangkan awak beli oven 2 tingkat boleh masuk 4 dulang bersamaan 24 acuan kuih bakar...sebabnya nak masak uih bakar tu ambik masa 1 jam setengah..kalau guna oven 1 dulang mcm kak ina nanti rugi masa dan elektrik nak bakar banyak kali...kalau roti pun sama... kak ina setakat bakar kek, mufin dan tartlet aje..

      Delete
  10. Salam kak zalina bole bg contact no ?sy nk tnya sikit psl oven tu.. email contact akak ke ayuqwa8284@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayu...no kak ina ada kat sidebar sebelah kanan :)

      Delete
  11. Kalau mesin penyaring tepung kasar ke tepung halus ada kah...?

    ReplyDelete
  12. Best sangat blog ni, tak kedekut ilmu :) Suka sangat! Looking forward to read more :)

    ReplyDelete
  13. Sis sye bru nk jinak2 brniaga tgh mncari mixer ni pening sye...sbb sllu pkai yg biasa2 ni Kira nk upgred la ni .klu jenama berjaya de x yg kecik dh 5 ltr ke...agak2 brape ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minta maaf sangat Hafidzah..kak ina pun dah lama betul tak pegi kedai CKE HOlding tu... tak tahu harga sekarang...

      Delete
  14. assalamualaikum kak ina,saye nk nombor kedai cke holding jalan kapar klang,,tu boleh x kak ina,..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf Addy..kak ina takde simpan no phone CKE tu...

      Delete
  15. Salam semua

    Saya nak jual mesin mixer kepunyaan mak saya ada yang berminat tak? Dia dh tak guna dah Capacity 20L, voltage 230v power 750w , maksimun tepung 5 hingga 6 kg. Harga Rm1500 tapi boleh kurang lagi.

    Boleh sms 0123748004 jula

    ReplyDelete
  16. Jln kpar yg kt psar awam klang tu ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan...Jalan Kapar yang nak ke Kapar...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...