Thursday, 24 January 2013

CARA BUAT SOSEJ ROLL




Assalamualaikum


Salam Maulidur Rasul buat semua Muslimin dan Muslimat...Mukminin dan Mukminah...sama2 lah kita perbanyakkan selawat...mudah2an kita semua akan mendapat syafaat daripada Baginda Rasulullah S.A.W....

Cuti kali ni acik tak pergi mana2....dok rumah aje...lepas Subuh tadi lentok balik...tetiba tersedar hujan turun lebat kat luar...rasa macam nak sambong tido tapi baru teringat eh cuti2 ni pun kena hantar kuih kat hospital... terus la acik bangun buat kuih...

Hari ni acik buat sosej roll...sejak ada no hp acik kat blog ni, ramai gak yang tanya pasal kuih2 ni kan... haritu ada yang tanya acik buat sosej roll guna sosej apa...roti apa...so hari ni acik cerita kat semua okey... sosej roll ni sesuai gak kalau dibuat frozen...boleh gak buat jual...tak perlukan kemahiran...cumanya kena buat kemas dan cantik...baru la orang tertarik nak beli kan kan...


Acik suka beli sosej jenis ni coz harganya tak mahal sangat...RM2.50 je kot... kalau beli sosej yang murah harga RM1-00 jenama pasaraya terkenal tu selalunya mudah hancur...tapi kalau korang suka nak beli sosej tu tak kisah la kan...kalau jenama ayamas mahal sangat la pulok...buat makan sendiri takpe...buat jual ni kena kira kos jugak kan...



Roti lak acik suka roti Gardenia...kalau roti High 5 kering sangat... 



Haaaaaaaaaa..cara gunting ni yang paling acik tak suka...no no no jangan gunting roti banyak2 macam ni... kot ye pun nak cepat sebab oder banyak, kena gunting cermat2...haritu acik heran gak apsal masa ada pembantu indon tu roti banyak yang senget2...ada kecik ada besar...padahal kita ni buat dah lama takde dapat pesen gitu...bila disiasat ada satu hari tu, ooooooohhhh gunting roti sekali banyak ghupenye... gunting satu2 la cantik okey...tapi kalau korang suka gak nak gunting banyak2 camtu ikut ler...


Alas gelek tu boleh beli kat kedai hardware...bawah alas aluminium tu kena letak tempat pemotong...so rata sikit masa nak gelek...dulu acik gelek guna alas tutup periuk tapi ada satu hari tu heran gak apsal tak nipis2...rupanya sebab tudung periuk tu udah melengkung sikit...tapi kalau kat rumah korang ada meja besi atau marmar lagi senang kerja...gelek atas tu aje...tapi sebelum tu lap meja bersih2 dulu okeyyy...



Kalau kita nak jual sosej roll ni harga 40 sen, acik potong 2 aje sosej ni...lagipun sebab sosej yang acik belu ni tak berapa panjang sangat...kalau potong 3 nampak cinonet aje...tak sampai hati la pulak...


Gam tepung untuk sosej roll kena buat pekat sikit...kalau popia boleh buat gam tepung yang cair...kalau sosej roll ni kita buat gam tepung cair nanti susah nak lekat...


Ada orang sebelum gelek roti diorang kukus dulu roti2 tu...tapi acik tak kukus pun...sebab tu acik pilih roti gardenia...lembut dan cepat nipis bila digelek...

Lain2 cara lepastu korang tengok kat sidebar bahagian tutorial tu je la ye...tadi lupa lak nak snap masa celup roti dengan telur dan letak breadcrumb...kat tutorial lama pun ada...cerita pasal sidebar, teringat lak masa kelas buat kuih kat rumah acik haritu...ada sorang tu tanya kat acik, siapa si de bar tu...coz dia selalu baca kat blog acik sebut sidebar...dia ingatkan nama orang...he he he...acik pun cakap la SIDEBAR tu ruang column yang kat sebelah kiri atau kanan blog...bukannya nama orang...keh keh keh...kitorang gelak sakan..



Sosej roll lepas goreng...ni pun acik buat tak berapa cermat masa golek kat breadcrumb...abang ngah yang master bab golek2 ni...tapi tadi abangngah masih tergolek atas katil, maleh nak kejut...he he...

So korang boleh la cuba buat Ssosej Roll ni ye...buat bekal anak ke sekolah pun OK gak..mesti anak2 suka ...

Byeeeeeee..


Wassalam