SAHABAT KUIH & DIET

TERIMA KASIH SUDI DATANG


Sekadar ingin berkongsi cerita, kongsi rasa, kongsi pengalaman, suka dan duka, kisah keluarga, kisah impian dan cita-cita, mudah-mudahan dapat manfaat bersama. Maaf kalau yang dah follow blog ZZ tapi ZZ tak follow balik..kadang-kadang tu takde link... apapun terima kasih semua :)

Tuesday, 19 July 2011

TUTORIAL BUAT SOSEJ DONAT

Alhamdulillah, kelas buat kuih hari Sabtu 23/7/11 ni dah penuh...cukup dah 10 org...sebenarnya hari ahad tu kak ina ingat nak rehat tapi bila ada yang mintak tolong kak ina buat hari ahad, kak ina jadi kesian la pulak...takpe...kak ina kena cergas dan kuat semangat sikit kan...dalam kepala ni dah ada macam2 perancangan yang nak dibuat pada hari sabtu nanti...mula2 nak buat kuih apa dulu...lepas tu buat apa pulak..kalau boleh taknak kelam kabut pulak nanti...mudah2an segala2nya akan berjalan dengan lancar dan akan dipermudahkan oleh Allah....

Kak ina sebenarnya dah lama tak buat sosej donat ni...cuma buat kalau Ida Katering yang oder aje...Tapi kan budak2 suka makan sosej donat ni...kalau hantar kat kantin sekolah memang laku...budak pun makan 1 dah kenyang... teringat masa mula2 kak ina jumpa kuih sosej donat ni tahun 2008...kat kantin sekolah agama anak kak ina...masa tu hari pertama sekolah, jadinya lepas pendaftaran kak ina lepak kat kantin kejap...sambil2 tu dok belek2 kuih2 yang ada kat kantin tu...semua jenis kuih kak ina beli...bila balik rumah dok rasa satu2...kalau kuih yang pelik2 tu kak ina siap belah2, picit2...he he...teringinnya nak tahu cara nak buat kuih pelik tu termasuk la sosej donat ni...kak ina siap buat ujikaji..camne nak bagi kulitnya jangan tertanggal...pastu camne nak bagi bijan tu biar lekat tak tanggal bila digoreng nanti...buat punya buat, cuba punya cuba, rasa punya rasa...akhirnya jadi juga sosej donat kak ina ni...makin hari makin pro la sikit...dan juga dah tahu cara mudah nak buat sosej donat ni...

Sapa2 yang daftar nama akan hadir pada hari sabtu ni jangan risau ye...kak ina akan ajar depan mata... takyah la tengok tutorial ni..hik hik..tapi kalau nak tengok jugak boleh aje...bukan dosa pun kan...

Puan2 yang dihormati sekalian...dipersilakan cik sosej donat kita membuat persembahan dari awal hingga akhir....jeng jeng jeng...

Sosej dibelah 4...mula2 potong 2...pastu belah tengah pulak...jadi la 1 sosej dpt 4...tapi kalau nak buat makan sendiri tak kisah la nak belah berapa pun kan...

Kalau takde tempat pencanai pun jangan risau...pakai tudung periuk pun boleh...terbalikkan ye..
Tabur tepung sikit...

Ratakan tepung tu..

Ambik segumpal adunan donat

Taburkan sikit tepung atas adunan tepung tu...pastu baru gelek guna roller..

Gelek bagi sedang2 aje tebalnya...tebal sangat pun nanti susah nak lilit...

Pastu potong2...

Jadi lah camni...

Ambik sepotong adunan dan mulakan proses melilit...yg hujung letakkan di bawah..

Lilit dan kalau boleh tutup bahagian hujung yg kat bawah tadi...nak bagi jangan terbukak masa goreng..

Kalau sosej potong macam ni lilit 3 kali je..

adunan yang paling last diselitkan di bahagian hujung...tak selit nanti terbukak la pulak bila kembang dan goreng nanti..

Dah habis lilit semua, boleh la sapu telur...

Pastu tabur bijan...

Macam baby kena bedung la pulak kan..kena tunggu kembang dulu baru goreng ok..

Dah siap goreng...

Posing lagi sekali sebelum di ngap..he he..


Adunan doh tu sama je dengan resepi buat donat ye...nak resepi donat tu leh klik je TUTORIAL ke kata sidebar tu ke...

Takpe la...disebabkan ada yang tak tahu lagi resepi donat kak ina ni, kak ina dah copy paste kan kat bawah ni...

Resepi Donat Versi Zalin

500gm tepung gandum (tepung murah pun takpe..suka pakai tepung cap cempaka..)
50gm gula pasir
50gm margerin (suka pakai margerin pelangi..murah je..)
1 biji telur
1 1/2 sudu kecik yis kering (suka pakai mauripan..)
1 sudu kecik garam halus
1 sudu kecik baking powder
2 sudu kecik tepung susu (susu tepung anak umur lebih 1tahun pun boleh guna...susu Anlene takleh ye..)
250ml air suam (jangan panas sangat nanti yis mati..)

Cara-caranya:-

1.Bancuh air suam dengan gula...larutkan...pastu letak yis..biar sekejap (berbuih2)
2.Masukkan semua bahan dalam mixer...atau dalam bekas untuk yang nak uli pakai tangan
3.Kalau guna mixer uli 5 minit kelajuan sederhana..
4.Kalau guna tangan, lama sikit ye...sampai adunan tak melekat kat tangan
5.Tutup adunan...biar kembang selama 1 jam atau lebih...paling lama pun 3-4 jam...lama sangat nanti bau tapai pulak..

Ok korang...Selamat Mencuba ye...boleh buat bekal anak2 ke sekolah :)

27 comments:

  1. Salam menarik...suka blog ina ni....

    ReplyDelete
  2. TQ Sheila...saja je suka2 :)

    ReplyDelete
  3. wah... best kak trm ksh sudi kongsi sama resepi ni smuga mkin berkongsi makin bertambah2 rezeki dn ilmu akk ye.. :-)

    ReplyDelete
  4. jeng3x...dah dtg berguru online ni tp tetap tak sama klu dpt jumpa tok gurunya....hehe..tq ina!!!

    ReplyDelete
  5. sy followers baru akak..menarik la blog kak ina dpt byk ilmu..sy nak berguru lg blh?he3. sbnrnye sy br pertama kali nak jual kuih bln puasa ni..sy sewa tapak bazar.xpenah ad pengalaman pn..kalo kak ina duk kelate bleh la ltk kuih kdai sy hehe..sy add fb akak,Amirah Asri. sy nak tny resipi donut kat atas ni dpt bpe biji donut utk saiz brp?:)

    ReplyDelete
  6. assalam kak..nk tanya sosej donat kalau nk buat frozen kena goreng separuh dulu ke? atau goreng terus atau packing mcm sosej roll? x perlu goreng dah..

    ReplyDelete
  7. Sori Mir & Nor...kak ina lambat reply...haritu tak sempat...sori ye..he he..

    Mir...kalau donat saiz sederhana 1kg tepung leh dapat dalam 48biji..

    Nor...dulu kak ina pernah cuba buat sosej danat frozen tapi bila kita goreng balik banyak serap minyak la...

    ReplyDelete
  8. Salam akk zalin, yang ni x leh wat frozen ke kak..?

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. Kalau jual sendiri 40 sen..kalau letak kat orang 30 sen :)

      Delete
  10. kena cuba buat nih... dh lama nk bljr buat nih.. tq for sharing...

    ReplyDelete
  11. Kak zalin,
    Umi dah cuba lagi...sedap sangat...licin...

    ReplyDelete
  12. Salam kak zalin..nk tnya donut sosej ni kalu nk buat untuk jualan pagi dlm 6.30pagi..pukul brapa time bagus untuk start buat...kalu nk buat awal mlm ...nti xsedap pulak kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Affaf..kena ikut kuantiti sosej donat yang awak nak buat...kalau nak buat 1kg tepung, awak start uli pukul 4.00 pagi pun dah OK...pukul 5.00 pagi doh dah kembang dan boleh dah kalau nak buat sosej donat tu...

      Delete
  13. hai kak zalin.. adunan ni dapat brpa biji ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau 1kg tepung dapat 70 biji rasanya...kak ina pun lama dah tak buat :)

      Delete
  14. Best sgt blog ni...siap tunjuk steps...smoga rezeki awak btmbh dberikn kbhgiaan dunia akhirat amiiin....

    ReplyDelete
  15. Best blog ni siap kasik steps lgi...mudh2 dlimphi rezeki kbhgiaan dunia akhirat amiiin...

    ReplyDelete
  16. Terima Kasih berkongsi resepi.Saya dah cuba buat. Tapi masa menggoreng tu sosej donat asyik terpusing pada satu arah sahaja. Warna selepas goreng tu x sekata, Boleh berkongsi tips masa menggoreng tak.Bagaimana nak elakkan donat tu berpusing2 pada satu arah sahaja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang camtu awak...rasa geram je nak kepit bagi jangan berpusing kannn... jadinya kak ina kalau nak goreng, kak ina letak sosej donut penuh dalam kuali...bila sempit tu takde la dia bergerak dan berpusing...nanti cuba ye..

      Delete
  17. Salam kak, doh tu kena tggu sejam plg kurang, pastu lepas da lilit kena tggy berapa lama plop

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asal awak tengok dah kembang je dah boleh trus goreng..kalau kembang sangat nanti terbukak pulak lilitan donat tu...

      Delete
  18. Hai kak..thank kongsi resepi ni..nk tya..klu donat hotdog yg golek dgn serbuk roti tu..kna golek dulu donat ni dgn telur ke kak..

    ReplyDelete
  19. terima kasih kak.... blog akk ni menjadi sumber inspirasi.. terima kasih....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...