Wednesday, 27 July 2011

KUIH BULAN PUASA...BADAK BERENDAM..



Assalamualaikum semuaaaa...hari ni kak ina terajin pulak nak ajar korang buat Badak Berendam... ada gak hikmah buat BB ni...baru la boleh tayang kak ina punya mangkuk bubur ni...he he heeeeee...beli punya la dah lama...tahun lepas...beli kat langkawi...tapi baru ni la nak pakai...kalau tak memang jadi patung cendana kat dalam almari je...sian mangkuk ni....kak ina suka yang ala2 vantage ni tapi kalau yang original tu kan mahal kan...kak ina beli yang murah2 je...ala2 pun jadi la..

Korang pernah dengar ke kuih Badak Berendam ni...selalunya orang jual masa bulan puasa je...kalau bukan bulan puasa korang kena buat sendiri la ye...bukan susah pun...eh cewah...eksen tu...kuih ni ala2 kuih koci...kuih koci letak tepung pulut hitam sikit kan...tapi yang ni letak air daun pandan dan kaler hijau...ada orang jual kaler putih je...tapi kak ina suka yang kaler hijau ni...baru nampak cantik dan bau pandan sikit kan...emmmm memang lembut....sedaaaaaapnye...hak hak hak sebenarnya bukan kak ina boleh makan pun...minggu ni memang kak ina tengah diet habis2an...hari sabtu ni nak timbang kat HL centre...kot2 leh turun 2kg ke....he he he berangan tuuuu...takpe takpe...usaha tangga kejayaan :)

Dengan bantuan Enchek UNIFI kita, maka boleh la kita tengok sama2 cara2 nak buat Badak Berendam ni ye...tak tau la apsal org panggil Badak Berendam...panggil Hyppo Mandi Lulur pun best gak kan...he he heeee...Jom jom jom kita belajar satu2...kot2 lepas ni leh buat jual...

Sediakan inti kelapa dulu..

Daun pandan diblender dengan sedikit air

Pewarna hijau dicampurkan kat dalam air

Letak garam sikit dalam tepung pulut

Tuangkan air daun pandan

Tuangkan air yang dah letak kaler hijau tadi

Uli sampai licin

Ambik sejemput..sebesar bola ping pong

letak inti banyak sikit...baru sedap ooooo..

tutupkan doh

gelek2 kat tapak tangan bagi licin...

Tadaaaa...dah jadi...

Badak dah ready nak kena berendam dalam air menggelegak...

Sediakan dadih...santan cair + tepung beras + garam halus + daun pandan

Lupa lak nak ambik gambar masa tengah rebus badak ni...kena rebus macam buat buah melaka tu ye...bila dah timbul baru angkat letak kat dadih tu...

Dah jadiiiii...leh ngap...


Konon2 cantik la kan letak dalam bekas ni..he he..

Kalau nak buat jual, letak dalam bekas ni ye...tunggu sejuk dulu baru tutup...

Cepat2...sedap ni...1 bekas RM2-00...hik hik..


OK Korang selamat mencuba...Nak tanya apa2 leh tanya kat page ZALINZALINA kat FB ye..

Byeeeeeee...