Sunday, 1 May 2011

TUTORIAL BUAT SOSEJ ROLL


Assalamulaikum...Malam ni nak buat tutorial kuih yang paling mudah...cuma kosnya tinggi sikit coz guna roti dan sosej...kalau sapa2 yang tak pernah buat kuih, boleh la cuba sosej roll ni dulu...kalau taknak buat jual pun boleh gak buat sarapan ke, minum petang ke atau buat bekal untuk anak2 pegi sekolah...sosej ni boleh diganti dengan inti sardin...jadi la sardin roll...cara nak buatnya sama...OK tengok ye step by step buat sosej roll ni...

Mula2 poton sosej 3 bahagian...kalau nak buat makan sendiri, potong 2 je la kan...

Pastu potong roti 2 bahagian..

Sediakan gam nye...sedikit tepung campur air...buat pekat sikit...nak gelek boleh guna bahagian belakang tudung periuk...dan roller tak kisah yang besar ke atau yang kecik mcm aku punye tu...

Mula2 gelek roti bagi nipis...

Pastu letak sosej dan gulungkan kemas2...sori ye tunjuk sebelah tangan coz tangan yg lagi sebelah snap gambar...malas nak ganggu Muni coz masa ni Muni tengh buat keje lain...

Letakkan gam tepung tadi...

Lepas bubuh gam, gelek2kan bagi gam tu melekat kemas...

buat banyak2 dulu...

Sediakan telur yang dicampur sedikit air...buat cair2 pun takpe...

Lepas celupkan kat telur tadi terus gelekkan kat serbuk roti...pilih serbuk roti yang kaler oren ye..nampk cantik sikit...ada juga yang dijual kaler kuning...

Dah siap...buat sampai habis..

Kalau nak buat frozen, terus susun masuk plastik...takyah nak goreng separuh masak...masa goreng tu kena terbalikkan selalu..bagi masak atas dan bawah...bila nampak roti tu macam dah kembang sebab sosej tu mengembang, cepat2 angkat...kalau tak, nanti terbukak pulak roti tu tadi...goreng sampai perang2 sikit ok...

OK Selamat Mencuba...kalau ada kemusykilan bolehla tanya kita :)