SAHABAT KUIH & DIET

TERIMA KASIH SUDI DATANG


Sekadar ingin berkongsi cerita, kongsi rasa, kongsi pengalaman, suka dan duka, kisah keluarga, kisah impian dan cita-cita, mudah-mudahan dapat manfaat bersama. Maaf kalau yang dah follow blog ZZ tapi ZZ tak follow balik..kadang-kadang tu takde link... apapun terima kasih semua :)

Thursday, 28 April 2011

TUTORIAL BUAT KUIH KARIPAP :)

Assalamualaikum...semalam janji nak buat tutorial kuih koci tapi tak jadi coz aku oder je kuih koci tu kat orang..he he...takut tak sempat nak siapkan sebelum pukul 12.00tgh tadi...aku cuma buat popia sira lada coz senang sikit...itupun berkejar hantar cepat2 coz takut tak sempat lak nak ucap bye bye kat husband yang bertolak dari rumah pun pukul 12.00tgh....so memang kelam kabut sikit...berebut dapur pulak dengan kakak ipar dan mentua yang  masak pada waktu yang sama...dapur takde la besar sangat...bila 4 orang dok kat dapur memang la huru hara jadinya...he he...

Petang ni aku buat karipap untuk difrozenkan buat stok dalam freezer...aku cuma buat karipap biasa je..malas lak nak buat yang pusing2 tu coz jualnya sama je harga...so korang tengok betul2 ye...masa nak kelim kan tu yang susah sikit...kena praktis selalu...kalau takde adunan tepung, pakai plastesin pun boleh juga..he he...inti korang cari sendiri ye...resepi kulit karipap ni aku bagi esok ye...ni pun dah panjang sangat ni..

Bulatkan adunan kecik2...

Leperkan...

Dah leper baru senang nak gelek kat mesin mee ni..saiz tu aku letak no. 3..sedang2 aje tebal kulitnya...

Tadaaaa..dah nipis kulit tu...senang kan..

Letak kulit tu kat acuan...tekan ke dalam sikit..

Isi inti secukup rasa...kalau sikit mcm kedekut lak kan...banyak sangat nanti pecah pulak masa goreng...so sederhana je la ye..

Dah ketap acuan tu..buang sisa kulit tu...tutup sisa dengan plastik...nanti boleh dicampur2 dan dibulatkan semula...ada orang goreng terus taknak kelimkan...tapi aku suka kelim semula pakai tangan...picit2 sikit tepi kulit tu...

Ok...proses mengelim bermula....mula2 picit bahagian hujung

Lepas tu buat yang macam dalam gambar atas tu...he he..aku pun tak tahu nak explain camne..

buat sampai habis...hujungnya dimatikan...ada orang mula dari bawah tapi aku dah biasa mula kelim dari atas...

Tadaaaaaa..dah jadi...kalau nak cantik, kelim halus2 sikit...kitorang ni nak cepat, so jadi la macam ni..

Kalau nak senang dan cepat, bulat2kan dulu banyak2...pastu tutup dengan plastik..memang takleh kena angin nanti kulitnya kering...

Pastu gelek banyak2...masa nak isi inti tu terbalikkan kulit2 tu..coz yg atas sekali dah kering sikit...

susun kat dulang...

goreng pakai periuk senang tau..banyak boleh masuk...jangan masukkan masa tengah panas ye..nanti kulitnya menggelembung dan menggerutu....

Takyah usik2 selalu...kulit macam dah kering sikit baru diterbalik2kan...kalau kacau selalu nanti kelimnya terbuka pulak...

Ni goreng separuh masak coz nak buat frozen...sejukkan dulu...

Dah sejuk, boleh la dipekkan..aku pek dalam plastik dan setpler je coz bukan nak buat jual frozen..esok lusa dah nak guna...tapi kalau korang nak buat jual frozen, buatlah packing cantik2...pakai sealer ke..


OK..Selamat Mencuba :)

16 comments:

  1. salam perkenalan,

    saya tumpang tiru nak belajar kelim karipap.. hehe.. tq untuk tutorial ini

    ReplyDelete
  2. tq sudi jenguk blog kak Ina ni...kalau ada masa nanti kak Ina buat youtube cara kelim karipap ni ye...kalau kat gambar susah sikit nak pandai kot..

    ReplyDelete
  3. Salam ZZ

    Nak tanya...
    1) kalau nak buat karipap frozen utk jual, boleh ke tak di goreng terlebih dahulu? maksud saya, lepas di kelim, masukkan karipap ke dalam plastik kemudian simpan dlm peti sejuk?
    2) bila ZZ kata 'frozen' tu maksud ZZ, simpan dlm bahagian beku peti sejuk ke atau dlm bahagian tempat kita letak sayur tu?

    maaf ye banyak tanya...baru nak mula jual kuih dari rumah selepas berhenti kerja.

    dah lama jadi silent reader ZZ. ni je baru first time comment.

    thanks ya,

    Rina

    ReplyDelete
  4. Waalaikumussalam Rina...kalau ikut cara ZZ, lepas kita dah habis kelim semua karipap lepastu kita goreng separuh masak, bila dah sejuk baru kita packing dan bekukan dalam petiais yang tempat airbatu tu.. ada orang lepas kelim karipap tu akan di susun jarak2 pastu dibekukan, bila dah beku baru di packing supaya tak melekat... ada lagi satu cara lepas kelim susun kat dulang bakar dalam oven sekejap...tapi ZZ pernah cuba cara ni...lepas bakar ZZ packing masuk freezer tapi masih melekat antara satu sama lain... so awak boleh cuba cara yang terbaik ok... semoga berjaya...

    ReplyDelete
  5. Akak mcm mana cara sy nak masuk kelas akak.sy nak belaja buat kuih koci dgn karipap dgn kuih kuih lain.sy tgk cara akak buat best la.tu yg nak join tu

    ReplyDelete
  6. salam... bagus la byk idea dpt di kongsi totorial buat karipap ni...
    http://pembekalkaripap.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. mana ye nak beli mesin penggelek karipap tu..(yg utk buat mii)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Giant dan Tesco ada jual mesin penggelek ni :)

      Delete
  8. intinye cmner nak pastikan x basi ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau buat siang maknanya malam kalau tak habis kena simpan dalam petibeku... esok nak guna keluarkan sekejap pastu panaskan balik...

      Delete
  9. resepi karipap tak tunjuk lg ni

    ReplyDelete
  10. Assalammualaikum. .nk tny..kt mne de jual mesin tu ek.. ssh nk jmpa dh bnda tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam...kat pasaraya Giant dan Tesco ada jual mesin ni..

      Delete
  11. tq da bg resepi karipap ni.mmg suka mkn karipap tp kdg buat doh mcm tk lembutla.tambah air je kan atau minyak.kdg goreng mgape klim cm tbukak dan gelembung.huuhuu

    ReplyDelete
  12. kdg mgape karipap yg saya buat jadi gelembung dan tbukak kelim dia.ada petua tak nk bg doh jd rangup dan lembut.kdg buat cm tk jd je lgpun baru nak blaja wat karipap ni

    ReplyDelete
  13. Terima Kasih Sis! Sekarang karipap saya insyallah takkan melekat lagi! Yeayyy!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...