Thursday, 28 April 2011

TUTORIAL BUAT KUIH KARIPAP :)

Assalamualaikum...semalam janji nak buat tutorial kuih koci tapi tak jadi coz aku oder je kuih koci tu kat orang..he he...takut tak sempat nak siapkan sebelum pukul 12.00tgh tadi...aku cuma buat popia sira lada coz senang sikit...itupun berkejar hantar cepat2 coz takut tak sempat lak nak ucap bye bye kat husband yang bertolak dari rumah pun pukul 12.00tgh....so memang kelam kabut sikit...berebut dapur pulak dengan kakak ipar dan mentua yang  masak pada waktu yang sama...dapur takde la besar sangat...bila 4 orang dok kat dapur memang la huru hara jadinya...he he...

Petang ni aku buat karipap untuk difrozenkan buat stok dalam freezer...aku cuma buat karipap biasa je..malas lak nak buat yang pusing2 tu coz jualnya sama je harga...so korang tengok betul2 ye...masa nak kelim kan tu yang susah sikit...kena praktis selalu...kalau takde adunan tepung, pakai plastesin pun boleh juga..he he...inti korang cari sendiri ye...resepi kulit karipap ni aku bagi esok ye...ni pun dah panjang sangat ni..

Bulatkan adunan kecik2...

Leperkan...

Dah leper baru senang nak gelek kat mesin mee ni..saiz tu aku letak no. 3..sedang2 aje tebal kulitnya...

Tadaaaa..dah nipis kulit tu...senang kan..

Letak kulit tu kat acuan...tekan ke dalam sikit..

Isi inti secukup rasa...kalau sikit mcm kedekut lak kan...banyak sangat nanti pecah pulak masa goreng...so sederhana je la ye..

Dah ketap acuan tu..buang sisa kulit tu...tutup sisa dengan plastik...nanti boleh dicampur2 dan dibulatkan semula...ada orang goreng terus taknak kelimkan...tapi aku suka kelim semula pakai tangan...picit2 sikit tepi kulit tu...

Ok...proses mengelim bermula....mula2 picit bahagian hujung

Lepas tu buat yang macam dalam gambar atas tu...he he..aku pun tak tahu nak explain camne..

buat sampai habis...hujungnya dimatikan...ada orang mula dari bawah tapi aku dah biasa mula kelim dari atas...

Tadaaaaaa..dah jadi...kalau nak cantik, kelim halus2 sikit...kitorang ni nak cepat, so jadi la macam ni..

Kalau nak senang dan cepat, bulat2kan dulu banyak2...pastu tutup dengan plastik..memang takleh kena angin nanti kulitnya kering...

Pastu gelek banyak2...masa nak isi inti tu terbalikkan kulit2 tu..coz yg atas sekali dah kering sikit...

susun kat dulang...

goreng pakai periuk senang tau..banyak boleh masuk...jangan masukkan masa tengah panas ye..nanti kulitnya menggelembung dan menggerutu....

Takyah usik2 selalu...kulit macam dah kering sikit baru diterbalik2kan...kalau kacau selalu nanti kelimnya terbuka pulak...

Ni goreng separuh masak coz nak buat frozen...sejukkan dulu...

Dah sejuk, boleh la dipekkan..aku pek dalam plastik dan setpler je coz bukan nak buat jual frozen..esok lusa dah nak guna...tapi kalau korang nak buat jual frozen, buatlah packing cantik2...pakai sealer ke..


OK..Selamat Mencuba :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...