SAHABAT KUIH & DIET

TERIMA KASIH SUDI DATANG


Sekadar ingin berkongsi cerita, kongsi rasa, kongsi pengalaman, suka dan duka, kisah keluarga, kisah impian dan cita-cita, mudah-mudahan dapat manfaat bersama. Maaf kalau yang dah follow blog ZZ tapi ZZ tak follow balik..kadang-kadang tu takde link... apapun terima kasih semua :)

Monday, 25 April 2011

TUTORIAL BUAT DONAT & PERTANDINGAN DONAT TERCANTIK :)

Asyik cerita pasal donat donat donat..hari ni aku nak ajar buat donat la pulak...untung tau kalau pandai buat donat ni...modal sikit je...boleh pakai tepung murah...kalau cap cempaka baru rm1-35.. kalau 1kg tepung leh dapat lebih kurang 50 biji...aku nak ajar yang basic je...ada masa bila2 nanti aku ajar buat donat yang jenis pulak ye...kalau yang memang tak pernah pegang tepung tu rajin2 lah belajar buat donat ye...bukan susah pun...cuma nak kena rajin sikit...kalau takde mixer pun takpe...korang uli la pakai tangan lama sikit...pakai bread maker pun boleh juga...so tanpa bebel lebih panjang, jom tengok cara buat donat ni...silakan...

Mula-mula kacau adunan donat...kalau pakai mixer 5 minit..pakai tangan 10 minit ...pakai bread maker aku tak pasti la pulak coz tak pernah cuba...pastu tutup adunan donat tu dan biar kembang 1 jam..lebih takpe... kurang tak boleh..dah lepas 1 jam tu adunan tu jadila macam gambar yg kat bawah ni..

Adunan dah kembang...siap2kan dulang dan tepung untuk proses selanjutnya...

Ambik sejemput...

Bulat-bulatkan...

Leperkan adunan yang dibulatkan tadi..

Susun kat dulang...bagi ruang sikit coz nanti donat ni kembang...

Donat dah kembang (lebih kurang 1/2 jam)

Tebuk lubang...

Buang yang tengah...boleh dikumpul untuk dibulatkan semula

Lepas buat lubang tadi, biarkan sekejap..

Dah boleh goreng...kitorang goreng pakai periuk besar..
Api sederhana je tau...takut dalam tak masak pulak

Takyah terbalikkan selalu...takut serap banyak minyak
Dah kuning sikit, boleh la diangkat dan ditoskan minyaknya dulu...

Donat yang telah digoreng...boleh la kalau nak salut gula...elok kalau gula tu diblend halus...

Nak letak jem kat tengah pun boleh...

Celup coklat pun boleh...

Kalau nak buat frozen, goreng separuh masak...dah sejuk boleh pek masuk plastik..

Sebenarnya aku baru buat donat guna cara ni...dulu kena gelek pastu baru tekap..tapi kalau buat donat banyak2, kaki rasa lenguh la pulak...tenaga pun kena kuat masa nak gelek adunan tu yang kali ke 2 dan selanjutnya..silap gelek, donat tu jadi keras coz tebal kat bahagian bawah...kalau ikut cara baru ni kita boleh buat sambil duduk...sambil2 tengok tv boleh la bulat2kan donat tu...


So ikut la cara mana2 yang korang suka...resepi pun banyak dah dalam internet ni...buat donat ni kena guna teknik yang betul...kalau teknik tu betul ikut resepi mana2 pun ok je...


Pertandingan Donat Tercantik

1.Sapa2 pun leh masuk pertandingan ni...
2.Kena ambik 2 keping gambar...gambar masa buat donat dan gambar masa donat tu dah hias cantik..
3.Tinggalkan link kat bahagian komen...nanti kita tengok...
4.Sapa2 yg takde blog, tag gambar korang tu kat fb pun boleh juga...
5.Hadiah menarik menanti pemenang Donat tercantik (kejap lagi aku pegi cari hadiahnya...he he)

Selamat Mencuba :)

20 comments:

  1. salam kak..klako bila akak ajak saya join masuk tanding..hahah..buat masukmulut leh aa nak masuk contest kang ken gelak je..hikhik..

    tapi kan saya takde cutter tuk donat, puas cari kat kdai tak jumpa..last2 saya gentel sdrik, sbijik cam ka buat tu le, rasanya lbh cpt kan....cuma tebuk lubang pakai jari je..akak pakai apa tu ek? cantik sekata lak..

    kalau guna BM biasanya doh siap naik & sedia tuk bulat2kan dlm 1 1/2 jam..

    ish..leh join ke nih? hihii...

    ReplyDelete
  2. Anna...kak ina tengok awak tu rajin sangat buat donat...macam2 kaler lagi tu...pulak tu untuk buat anak bawak bekal ke sekolah...terharu tul kak ina tau...

    Sapa2 pun leh join...jom la join...meriah sikit kan..saja suka2...yang pasti ada hadiahnya :)

    ReplyDelete
  3. Salam kenal..whoaa..ader pertandingan buat donut lah..kita nak cuba nasib gak lah :)

    ReplyDelete
  4. ninaz..cuba jgn tak cuba...tak cuba nanti tak pandai kan :)

    ReplyDelete
  5. wahhhhh...cam best jer...dalam blog belum tepek lagi resepi wat donut ni....bila tarikh tutup ni....

    ReplyDelete
  6. Rasa macam nak join...Aduihh bila la nak g Kedai cari barang ni... Tarikh tutup 15 May kan..Ish satu May tak leh..cuti kerja n kerja umah.. ishhhh bila la nak pandai if camni...

    ReplyDelete
  7. Husmyna..tarikh tutup 15hb. Mei 2011...cuba ye :)
    Qaseeh...barang2nya senang nak cari dan murah je.. jap lagi saya bagi resepi k :)

    ReplyDelete
  8. Salam... wah bagus le cara teknik wat donat tu..mmg betul pun kalau buat donat pakai gelek lama kaki pun legoh, donat pun jadi tebal... nak try yg cam lin ajar ni le
    Best tu ada petandingan donat..mcm nak join aje...

    ReplyDelete
  9. join la ye...meriah sikit...hadiah pun meriah kali ni..he he..

    ReplyDelete
  10. kak Zalin : dah buat contest..hihi...tgk ek..ada silap gtauyer

    http://annaqawina.blogspot.com/2011/05/pertandingan-donat-tercantik.html

    ReplyDelete
  11. Kak Ina....saya pun join ye...

    http://husmyna.blogspot.com/2011/05/donut-contest-untuk-sarapan.html

    ReplyDelete
  12. Kak zalin, umi nak join tapi buruk la bentuknya...first time buat...suami umi puji resepi kak zalin..terima kasih ya
    http://umiscupcake.blogspot.com/2011/05/donat-kak-zalin.html

    ReplyDelete
  13. terbuka lagi ke nih..hehe..gatal bdn nak masuk mencuba nasib...hehe

    ReplyDelete
  14. salam kak ina, saya tak layak masuk pertandigan ini tapi bolehtak ajar saya cara-cara buat donut versi kak ina.....maksud saya resepinya. Bukan apa anak perempuan minat sangat makan donut tapi saya tak pandai buat...sebelum ini ada buat tapi donut jadi keras...plss kak ina

    ReplyDelete
  15. Resepi semua ada kat dalam blog ni...cuba tengok kat tutorial atau label RESEPI donat ye...

    ReplyDelete
  16. Kak Ina.. Sally duk godek2 tgk blog Kak Ina ni... mmmm.. cam mimpi nak jadi kenyataan jer rasanya.. Mmg duk terpikir nak wat bisnes frozen food.. kat kengkawan opis, jiran2 dan sedara mara jer.. coz kat umah ni ada freezer besar yang tidak dimanfaatkan.. sonang nak letak kuih byk2 dlm tu... mmmm.. cam dah jumpa cikgu frozen jer.. leh tuntut ilmu ni.. maybe lepas pantang ler... angan2 dulu.. hehhee

    ReplyDelete
  17. owh!mcm nie cara buat nk bagi donat tu betul2 montok,gebunya..selalu sya guna acuannya tp xmontoh sebegini...t.kasih sudi share tutonya..

    ReplyDelete
  18. mcmana cara nak goreng donat supaya tak serap minyak ye dik...akak selalu buat,donatnya dah gebu lembut tp serap minyak pulak,mkn mcm lekat minyak kat tekak la dik..sedih tau huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Siti ikut resepi saya ni ke...kalau resepi donat saya tak berminyak pun...cumanya kak siti takleh terbalikkan selalu donat tu dan selepas digoreng kena toskan betul2...

      Delete
  19. senang nyer buat donat guna cara tebuk lubang tu,penebuk tu ada jual ker?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...