SAHABAT KUIH & DIET

TERIMA KASIH SUDI DATANG


Sekadar ingin berkongsi cerita, kongsi rasa, kongsi pengalaman, suka dan duka, kisah keluarga, kisah impian dan cita-cita, mudah-mudahan dapat manfaat bersama. Maaf kalau yang dah follow blog ZZ tapi ZZ tak follow balik..kadang-kadang tu takde link... apapun terima kasih semua :)

Wednesday, 30 March 2011

PENGALAMAN BERNIAGA..SUKA-SUKA AJE :)

Assalamualaikum...Alhamdulillah pagi ni aku kembali ceria dan bersemangat...nasib baik angin kus kus tu datang 1 hari je...kalau banyak hari bisa bankrup bisnes aku..Nauzubillah....

Korang nak tau tak...tahun lepas aku dan sahabat aku pernah buka booth kat flea market, Subang Parade..saja suka2..nak cari pengalaman dan nak rasa sendiri macamana best tak kalau jual sendiri produk2 kitorang...aku biasala dengan kuih2 aku...sahabatku pulak dengan aneka tartnya tu...fuh berkobar2 kitorang...1 minggu sebelum tu kitorang dah survey keadaan kat situ dan dah jumpa nyonya yang incharge flea market tu...1 hari sebelum kitorang dah siapkan sticker2..lekat harga...so pagi Sabtu tu awal2 lagi kitorang dah bersiap2 semua barang2...sibuk la juga pagi tu...sampai kat sana kitorang hias cantik2 meja...susun kuih2 tu...plastik, duit besar, duit kecik..semua lengkap... oleh kerana hari tu hari sabtu dan ada function kat situ, so meriah la masa tu..pulak tu meja kitorang kat dgn Celebrity Fitness...orang keluar masuk tempat tu mesti singgah kat booth kitorang...aku ni segan sikit...control ayu...hik hik hik...tapi sahabat aku tu memang peramah giler...pantang orang lalu mesti dia suruh singgah...bila orang tanya "sedap ke kuih ni?" Nanti sahabatku kata.."Ni saya jamin sedap kak..saya dah rasa...kawan saya ni buat sendiri.." Pastu pulak bila orang tanya "Tart ni ok ke?" Aku pulak beria2 cakap "Betul kak... memang sedap ni.." He he he kitorang terpaksa la masuk bakul angkat sendiri..ye la nak menyakinkan orang...Masa mula2 tu kitorang dok diam je...tapi bila tengok geng2 sebelah yang agresif, so kitorang pun tukar la strategi...kena la agresif dan aktif macam diorang gak... kitoang potong kecik2 kuih dan tart...letak cucuk lidi...sapa yg lalu semua kitorang bagi rasa...yang kelakarnya ada makcik tu macam mak datin...semua benda nak dirasanya...pastu dia kata sedap..sedap...tapi hampeh satu pun tak dibelinya..sabor je la...memang berkesan strategi kitorang tu...tak sampai pukul 5 petang banyak benda yg dah habis...untung besar gak la kitorang..tapi balik je rumah aku terus tido keletihan...mana taknya dok situ dari pagi ke petang...takleh nak baring2...esoknya pun sama juga...dari pagi kitorang dah buat promosi coz hari ahad tu function dah takde..so orang pun kurang...yg datang kebanyakannya dah beli masa hari semalam tu...mungkin diorang dah rasa sedap kot...cewah...kononnya...OK gak la 2 hari kat situ banyak pengalaman pahit dan manis yg kitorang dapat...yg manisnya dapat jumpa artis...he he he...dapat tengok gelagat orang...selalunya pegi situ kitorang je yg membeli tapi 2 hari tu orang pulak beli dengan kitorang...tapi takleh nak buat tiap2 minggu la...kesian lak kat anak2 dan husband kitorang kena tinggal kat rumah...dah la hari sabtu dan ahad tu la masanya nak bersama keluarga kan...so 2 hari tu je la....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...